Logo Wim Verpoorten

Blog

Welke klanten spreek jij aan als web developer?

6 december 2015
afbeelding van verschillende mogelijke klanten

In onze moderne maatschappij moet iedereen een website hebben. Niet enkel de grote internationale bedrijven moeten zichzelf online tonen, maar ook de bakker om de hoek, de bloemist enkele straten verder en zelfs het vertrouwde stamcafé moeten toch op een of andere manier een webaanwezigheid hebben. Lees meer...

Als web developer zijn er dus een heel gamma aan klanten, daarbuiten in de “gewone wereld”. Veel klanten die nood hebben aan iemand die weet waar hij mee bezig is online, die een business kan helpen door zijn diensten correct aan te bieden en de juiste oplossingen te bieden. De vraag is: op welk segment van klanten richt je jezelf? Beginnende developers vinden dit wel eens moeilijk, maar het is cruciaal dat je zelf deze keuzes maakt.

Je kan aan de ene kant kiezen om enkel voor de grote bedrijven te gaan. Als je nog geen ervaring hebt en weinig connecties, kan dit een zeer moeilijk uitgangspunt zijn. Maar op termijn uiteraard zeker niet onmogelijk. Handige zaken aan grote bedrijven zijn dat ze meestal goed weten wat gewenst is, reeds een huisstijl hebben waarbinnen je kunt werken, en een opdracht gemakkelijk al eens wat groter kan zijn. Eventuele nadelen zijn dat je weinig creatieve beweegruimte hebt, soms nogal heftige deadlines en rekening moet houden met werknemers die jouw oplossing moeten gebruiken en niet altijd vlot zijn met webapplicaties.

Je kan ook gaan voor de kleinere klanten, de middenstanders. Deze doelgroep is voor het grootste deel gevuld met mensen die geen idee hebben wat ze precies willen voor wat betreft een website of applicatie. Zij willen gewoon hun business goed voeren, en zijn eventueel wel geïnteresseerd in jouw diensten als het hen iets kan opleveren. Voordelen om voor deze klanten te werken zijn een hoge mate van vrijheid, snelle manier van implementatie en minder gebruikers om rekening mee te houden. Nadelen kunnen zijn dat de klanten vaak niet weten wat belangrijk is en details gaan opblazen om toch iets te zeggen, en dat het vaak om zeer kleine opdrachten gaat. Het is moeilijk om een lucratieve business te onderhouden als dit je enige vorm van cliënteel is. Als onderdeel van je klantenbestand, zijn deze klanten echter zeker een fijne toevoeging.

Buiten en tussen deze simpele categoriën vallen natuurlijk nog veel meer soorten klanten. Ook een bepaalde niche business kiezen versus een breder kader van diensten en sectoren is een keuze die zeker niet licht genomen mag worden. Kortom: het bepalen van de klantengroep die je wil aanspreken is een belangrijke stap in het begin van je carrière als web developer of designer.
Verberg...

Web developer zonder diploma, kan het?

5 december 2015
afbeelding van persoon met diploma

Om de zo veel tijd kom je het ergens wel weer tegen online: artikels die je beloven dat je als niet-geschoolde web developer het ook kunt halen, dat alles online te vinden is, dat je zelf alle skills kunt opdoen om het tot een succesvolle web developer of designer te schoppen.

Nu is er in weze niets mis met zelfstudie. Persoonlijk heb ik heel wat zelfstudie gedaan alvorens te beslissen dat ik beter voor een meer traditionele scholing wenste te kiezen. Was het dan onmogelijk om met zelfstudie er te geraken? Lees meer...

Wel, onmogelijk is natuurlijk bijna niets, en er zijn genoeg mensen die met plezier hun “succesverhaal” delen met de online community. Merk wel op dat die mensen er allemaal goed in zijn, of proberen te zijn, om het vertellen en delen van hun successen zo vlot mogelijk om te zetten in een winstgevende website of een ebook. Sommigen zullen ongetwijfeld echt een mooi traject afgelegd hebben, maar de meesten blazen de realiteit op om er zelf beter van te worden.

Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om zelf alle kennis te vergaren die nodig is om web developer te worden. Het kan wel degelijk. Het probleem zit hem in de details. De belangrijke details. In een schoolomgeving zit je zeer dicht bij de professionele wereld. Leraars spreken met mensen uit de industrie, er zijn lezingen, bedrijven die iemand zoeken weten uit welke scholen de goede nieuwe krachten komen. Je zit gewoon vanaf de eerste seconde al dichter bij je doel door gewoon op een schoolbank te zitten. De docenten geven je tips, weten hoe het in de echte wereld eraan toe gaat, kunnen je informatie geven die je niet in een boek terugvindt.

Daarnaast is het bezit van een diploma nog steeds voor veel werkgevers een grote surplus. Misschien niet echt nodig indien de resultaten er zijn, maar het doet je ook geen kwaad. Daarenboven heb je in de schoolomgeving een betere atmosfeer om extra projecten in op te starten, om samen te werken met je medestudenten en ook door hen inspiratie en nieuwe ideëen en technieken op te doen, enzovoort. Ook die zaken gaan in een sollicitatiegesprek naar boven komen en geapprecieerd worden.

Als het binnen jouw mogelijkheden past, is een IT opleiding toch nog steeds de meest gerichte manier naar succes...
Verberg...

Terug naar school als volwassene

4 december 2015
afbeelding van oudere persoon voor schoolgebouw

Voor mijn eerste blog wens ik meteen een onderwerp aan te snijden waar ik persoonlijk mee te maken heb op dit moment: is het mogelijk om als volwassene terug in het voltijds onderwijs te stappen en enkele jaren te spenderen aan het leren van totaal nieuwe skills om daarmee een nieuwe richting uit te gaan? Lees meer...

Veel mensen zullen je in eerste instantie vertellen dat het een domme of roekeloze keuze is, dat het moeilijker is om te studeren als je een dertiger of veertiger bent, dat je geen connectie zult hebben met de jongeren in de klas, enzovoort. Voor iedere persoon op deze planeet lijkt er wel een nieuwe opinie te zijn. Nu, wat is er van aan? OK, studeren gaat misschien iets stroever, maar met leeftijd komt de kunde om beter te plannen, om gerichter te werken. Wel of niet connecteren met jonge mensen heeft niets met leeftijd te maken maar alles met instelling, dat is al helemaal geen geldig argument.

Als je echt gedreven bent om een nieuwe professionele richting in te slaan, dan moet je echt sterk overwegen om opnieuw voltijds te gaan studeren. Sommige mensen komen er met avond- of afstandsonderwijs, en daar heb ik veel respect voor. Velen vinden het moeilijk om dit te combineren met een gezin, met hun werk, met verantwoordelijkheden buiten de school of met andere aspecten van hun sociaal leven. Enkele jaren geleden heb ik die optie geprobeerd: naast mijn drukke job volwassenenonderwijs volgen. Ondanks mijn inzet, bleek dit simpelweg onmogelijk, er was naast mijn job te weinig tijd en energie te besteden aan studie. In dat geval is voltijds onderwijs zeker iets om te overwegen.

Ook financieel moet men zichzelf goed voorbereiden en informeren. Het zal sowieso ook een financiële investering van je vergen, een afweging die ieder voor zich moet maken. Hoeveel is jouw nieuwe toekomst waard voor jou? Hoe hard wil je dit?

En ik neem aan dat daar meteen het zwaartepunt van de kwestie ligt. Moet je overwegen om voltijds volwassenenonderwijs te gaan volgen? Wel, weet je zeker dat je iets anders met je professionele leven wenst te gaan doen? Zie je dat niet lukken in een andere onderwijsvorm? Kun je een financieel plan in elkaar boksen dat realistisch lijkt? Zie je jezelf de energie hebben om in iets totaal nieuws en spannends te gooien? Als al die zaken zo zijn, dan zou ik zeggen: ga ervoor! Iedere dag uitstel is een dag later aan jouw nieuwe leven beginnen.
Verberg...